Reparatie van uw gitaar
Hieronder volgen een aantal veelvoorkomende reparaties/ handelingen. Omdat de lijst natuurlijk maar een fractie van de mogelijke werkzaamheden bevat die we aan uw gitaar kunnen doen zal uw specifieke wens er wellicht niet bijstaan. Stuur een mailtje met de vragen waarop u hier geen antwoord vindt en wij geven hierop graag een antwoord.  

SETUP

Misschien niet een reparatie van iets wat kapot is aan de gitaar maar vrijwel elke gitaar heeft baat bij een afstelbeurt. Zelfs nieuwe gitaren zijn na de reis uit China, Amerika, etc. niet meer optimaal afgesteld en bij regel niet volgens de wensen van de klant, maar volgens de fabrieks specificaties.

Gitaren die last hebben van ‘fretbuzz’ hebben naast een setup misschien ook een vlakbeurt van gehele hals nodig, of het bijwerken van slecht een of enkele fretten. Bij een setup wordt het instrument op veel zaken beoordeeld en afgesteld, waaronder kromming van de hals, actie, brughoogte en radius, topkamhoogte en radius, fretconditie, klank, etc.

Er bestaat geen juiste afstelling per definitie, de juiste afstelling is de afstelling die de klant wil wat voor een metalgitarist misschien geen enkel relief betekent en superlage actie terwijl een bluesgitarist misschien een vrij hoge afstelling verkiest met wat meer relief. Als de klant niet aan kan geven wat hij voor setup wil wordt er in principe naar gestreeft om uit te gaan van een vlakke hals met zo laag mogelijke actie aangezien dat door de meesten als prettig wordt ervaren.

Afstelling volgens de fabrieks specificaties is ook mogelijk, alsmede setup van Buzz Feiten Tuning System en Earvana equipped gitaren. Daarbij is er voor Floyd Rose systemen de meeste onderdelen op voorraad.

 

GEBROKEN DELEN

De meeste delen die gebroken zijn kunnen ook weer hersteld worden. Een veel voorkomend probleem is een gebroken nek of headstock en deze kan veelal zonder grote problemen weer hersteld worden. Reparatie bestaat uit het mechanische deel, waar delen fysiek gerepareerd worden en een cosmetisch deel, waar oneffenheden worden weggewerkt en daarna nieuwe lak wordt aangebracht en gepolijst wordt.

Een goede reparatie bestaat dan ook uit meer dan lijmen en met een bus lak te finishen om het zo maar te zeggen. Bi j GS Deurne wordt na de mechanische reparatie eerst gefinished met een basislak, wat bijvoorbeeld een zwarte 'autolak' kan zijn, maar ook een van de vele aardtinten uit de airbrush wereld, wat vooral voor acoustische gitaren vaak een heel goede match is. Hierna worden er meerdere lagen blanke 2k lak gespoten, die zeer goede beschermende eigenschappen heeft.  Als laatste wordt er gepolijst om de laatste oneffenheden weg te werken.

Gitaren die voorzien zijn van een Nitrocellulose Finish worden ook gefinished met deze lak. GS Deurne werkt met Behlen nitrocellulose lak, een kwalitatief zeer goede lak.

 

SCHEUREN IN KAST ACOUSTISCHE GITAAR

Het komt vaak voor dat acoustische gitaren een scheur vertonen in het bovenblad of in zij- of achterkant. Dit komt meestal door overmatige droogte. Ik raad u dan ook aan om uw instrument(en) te bewaren in een kamer met een vochtregulateur, die voor ca. 100 euro te koop is bij de elektrozaak. Als de scheur niet te breed is dan kan door middel van herstellen van het vochtgehalte in het hout en door verlijmen de scheur meestal gedicht worden. Indien de scheur groter is dan zal er meestal een houten ‘splint’ moeten worden aangebracht. Bovendien wordt er een versteviging aan de binnenkant aangebracht.

 

OMBOUW RECHTSHANDIG NAAR LINKSHANDIG

Een goede acoustische gitaar is dusdanig gebouwd dat er verschil tussen de baskant en de treblekant bestaat. De gitaar heeft dan ook door optimalisatie van de inwendige bracing bijvoorbeeld een bepaalde tuning ondergaan. Het is heel belangrijk om dit te realiseren als u een gitaar wilt laten ombouwen! Niettemin is het vaak interessant om een bepaalde gitaar om te laten bouwen, omdat er simpelweg geen linkshandige versie van bestaat en de gitaar ondanks het bovengenoemde toch een heel erg mooie klank zal vertonen, misschien zelfs een niet waarneembaar verschil voor de gemiddelde speler. Het is wel nodig om het zadel aan te passen, omdat hierin (tenzij het om een spaanse gitaar gaat) een bepaalde compensatie is verwerkt voor de verschillende snaren. Meestal betekent dit dat het zadelslot moet worden gedicht en er een nieuw slot moet worden gefreesd en een nieuw zadel in moet.

 

KAPOTTE TOPKAM (NUT) OF ZADEL

In plaats van een ‘prefab’ topkammetje te bestellen, of een zadel wat nooit past zoals het moet, kunt u ook kiezen voor een custom made benen of ivoren topkam bijvoorbeeld. Het voordeel hiervan is dat deze wel precies past en dat been t.o.v. bijvoorbeeld plastic een betere klank van de gitaar tot gevolg heeft. Een benen topkam, helemaal handgemaakt naar uw gitaar, kost bovendien slechts 30 euro!

 

INLEGWERK

Indien er inlays uit uw instrument verdwenen zijn dan is de kans zeer klein dat deze bij te bestellen zijn. Bij GS Deurne kunt u deze inlays gewoon laten maken. Dit wordt gedaan uit ruwe stukken parelmoer bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk om inlegwerk in een bestaande gitaar toe te voegen. Misschien wilt u een naam in de headstock, of een figuur? In principe is dit allemaal geen probleem.

 

FRETTEN VLAKKEN

Voor een optimale bespeelbaarheid van de gitaar is het nodig dat de frets allemaal ‘vlak’ zijn. Wat hiermee wordt bedoeld is dat de toppen van de frets verticaal gezien allemaal exact op een lijn liggen. Het is echter niet zo dat wanneer je op een bespannen gitaar een lineaal legt deze exact zal aanliggen op de frets. Dit is omdat na het vlakken, wanneer er spanning op de hals komt te staan (CA. 75kg!) de hals na afstellen waarschijnlijk enige ‘upbow’ zal vertonen. Als het frets gevlakt zijn worden de vlakke toppen van de frets gerond (‘crownen’) en hierna worden de frets weer gepolijst. Hierna is een ideale afstelling mogelijk. Soms is het niet nodig om de gehele hals te vlakken, maar volstaat het om slechts sommige frets aan te pakken.

 

REFRET

Als frets te erg zijn versleten wordt het op een gegeven moment tijd om ze te vervangen. Normaal gesproken is het het beste om de zelfde afmeting fret terug te plaatsen, of een fret met een iets bredere ‘tang’, zodat de fret juist in de fretsleuf komt te liggen. Als een gitaar niet genoeg backbow kan produceren door middel van de trusrod, wat een uitzondering is, kan het ooit een optie zijn om d.m.v. de fretkeuze een bepaalde spanning in de toets aan te brengen om hierbij te helpen.

 

PROBLEMEN IN HET ELECTRISCHE CIRCUIT/ ELEMENTEN

Veel reparaties aan de electronica van de gitaar bestaan uit vervangen potmeters, aanbrengen van andere weerstand voor klank, solderen van massadraden, andere elementen plaatsen, etc. Deze reparaties worden allemaal in huis uitgevoerd. Voor moeilijkere reparaties, bijvoorbeeld volledige versterker circuits van buizenversterkers worden door een electronica specialist gedaan die samenwerkt met Guitar Service Deurne.

 

OVERIG

Naast bovengenoemde voorbeelden zijn er natuurlijk legio andere handelingen mogelijk/ nodig aan uw instrument. Neemt u gerust contact op om hierover een eerlijk advies te krijgen.