Tips & Tricks

Ik zal proberen om hier nuttige tips and tricks te plaatsen die voor u als muzikant nuttig kunnen zijn. Deze tips komen voort uit mijn ervaringen tijdens het werken aan de gitaren en uit de gesprekken met u.

STEMMEN VAN GITAAR

Wat zou ik kunnen vertellen over het stemmen van een gitaar hoor ik u denken? De hoeveelheid muzikantendie ik over de vloer krijg die de snaarspanning enkel een beetje terug draaien wanneer de snaar te hoog klinkt is echter aanzienlijk.

Als de snaar te hoog gestemd is, is de juiste methode om de snaar eerst onder de gewenst pitch te draaien en vervolgens de spanning weer te verhogen zodat de snaar van 'onderuit' wordt getuned tot op de juiste hoogte. Op deze manier voorkom je dat wanneer je begint te spelen na het stemmen de snaar opeens onder de juiste pitch blijkt te zijn. Dit komt omdat er nog spanning door wrijving tussen de snaar en overige componenten achter is gebleven die pas opgeheven wordt wanneer je begint te spelen. Sommige muzikanten trekken even aan de snaar om deze spanning op te heffen en stemmen vervolgens fijn, maar je hebt kans dat je de snaar iets uitgerekt hebt en dat deze uiteindelijk iets boven de correcte pitch zal eindigen wanneer deze rek weer verdwijnt.

Dus: eerst iets onder gewenste pitch draaien en vervolgens weer aandraaien tot pitch correct is.

STEMMEN MET TUNER

Als je last hebt van een tuner die moeite heeft om de pitch vast te stellen en de naald op en neer blijft springen is de volgende tip zeker nuttig. Tijdens het tunen met een tuner kun je het beste het halselement selecteren en de treble terugdraaien. Op deze manier heeft de tuner de minste last van boventonen en andere tonen die je eigenlijk niet in de tuner wilt invoeren en kan de input eenvoudiger vastgesteld een weergegeven worden.

ZORG VOOR DE JUISTE OMGEVING VOOR HET WEGZETTEN VAN UW INSTRUMENTEN

In de zomer is het lekker in huis, met een relatieve luchtvochtigheid van rond de 55%. In de winter gaan we lekker stoken en zo houden wie het comfortabel voor ons, MAAR NIET VOOR DE HOUTEN INSTRUMENTEN. De relatieve luchtvochtigheid daalt tot 25% en het hout droogt uit. Dit zijn de perioden wanneer bovenbladen gaan scheuren etc. Dit is gemakkelijk te voorkomen; zorg dat de instumenten in een kamer staan waar de luchtvochtigheid gereguleerd wordt. Er is hiervoor een kleine investering nodig in de vorm van een luchbevochtiger. Dit apparaat kost ongeveer 100 euro en is de investering dubbel en dwars waard als je een of meerder goeie instrumenten hebt.

MONTAGE NIEUWE SNAREN

Regelmatig krijg ik gitaren in handen waar de snaren verkeerd gemonteerd zijn en waar de eigenaar vervangig van de mechnieken overweegt vanwege niet stemvast zijn van de gitaar, terwijl de oorzaak dan alleen ligt in de manier waarop de snaren gemonteerd zijn.

Ik monteer zelf op de volgende manier;

1) Windt de snaar op door het mechaniek linksom te draaien! Dit zorgt in de regel voor de kleinste hoek van de snaar t.o.v. de topkam

2) Steek de snaar door het gat, maak de eerste winding bovenlangs en dan nog ca. 2 windingen onderlangs. Op deze manier wordt de snaar goed vastgeklemd. Met ca 3 windingen heb je goede stemvastheid, toon en voldoende druk op de topkam.

3) Stretch de snaar. Doe dit geleidelijk. Een alternatieve methode hiervoor is om de snaar eerst te hoog te stemmen. Ik doe het gewoon met mijn handen, waarbij ik de snaar over de hele lengte oprek.

 VERVANGEN POTENTIOMETERS

Als je in bezit bent van een gitaar met goedkope electronica is het aan te bevelen om deze te vervangen. Ik zal me hier vooral even op de potentiometers richten, ook wel 'potmeters' of 'pots' genoemd.

Goedkope potmeters hebben het nadeel dat ze eerder kraken, kapotgaan etc. maar vooral ook dat de waarden die ze moeten hebben niet de waarden zijn die ze ook daadwerkelijk hebben. Dit is ongewenst, omdat een volumepot bijv. dan een ongewenste karakteristiek vertoont. In plaats van een mooi verloop in volume te horen zul je bijvoorbeeld meer een 'aan/ uit' effect horen.

Kies daarom voor goede potmeters, deze kosten maar een paar euro (t.o.v. een paar cent voor de goedkope) en zorgen voor een duidelijk hoorbaar verschil en verbetering van je instrument.

 MODIFICEREN VAN TOONVERLOOP

Over het algemeen geeft de toonknop een dusdanig 'laag' 'modderig' 'hoge tonen ontbrekend' geluid in het onderste gedeelte van het draaigebied dat gitaristen deze range helemaal niet gebruiken en de knop alleen in het laatste kwart gebruiken. Waarom niet de knop aanpassen zodat je dit kwart als het ware over de hele range uitrekt, zodat je de potentiometer over de hele range gebruikt naar jouw smaak??

dit is te bereiken door een capacitor  van een andere waarde op de toon potentiometer te monteren .Dit is een hele kleine investering en vormt een nuttige modificatie van het tooncircuit naar jouw smaak. de volgende regel is van toepassing: Een capacitor met een hogere waarde laat meer lage frequenties door en vice versa. Als je dus meer hoog wilt over de hele range monteer je een capacitor met een lage waarde.

( De waarde staat op de capacitor en is uitgedrukt in 'picoFarad'. De eerste 2 cijfers geven de waarde aan, het derde cijfer het aantal nullen en eventuele letters de tolerantie. 102j is bijvoorbeeld 10 met twee nullen = 1000 pF (picoFarad) met een tolerantie van 5 %.)